Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης. Τα πανέμορφα τοπία, οι εκπληκτικές παραλίες, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα σπουδαία μνημεία, τα βουνά, τα κάστρα, τα απόμερα μοναστήρια και οι χαρούμενοι, φιλόξενοι άνθρωποι είναι οι θησαυροί που κάνουν την Κεφαλονιά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς.Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Λουρδά, του Αθέρα, του Φισκάρδου, του Λιβαδιού, του Αργοστολίου γνωστός και ως Κουτάβου. Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.
ΛΗΞΟΥΡΙ
Το Ληξούρι είναι το μέρος για ονειρεμένες διακοπές στην Κεφαλονιά. Είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις του νησιού, ενώ είναι αρκετά μεγάλο ώστε να παρέχει οτιδήποτε βρίσκεται σε μια πόλη. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Αργοστόλι και η μεγαλύτερη στη χερσόνησο της Παλικής. Ωστόσο, είναι μια όμορφη και ήσυχη σύγχρονη πόλη με σειρές από δέντρα κατά μήκος των καλοφτιαγμένων δρόμων της, με όμορφα διακοσμημένες πλατείες και σπίτια με κήπους γεμάτους από λουλούδια. Έχει πλούσια ιστορία αφού η αρχαία πόλη Πάλη, που ανήκε στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της κεφαλληνιακής τετράπολης, βρίσκεται λίγο βορειότερα, στην περιοχή του Παλιόκαστρου. Η αρχαία πόλη πήρε το όνομά της από το βασιλιά Πηλέα και ήταν τόσο ισχυρή που έβγαζε δικό της νόμισμα. Το σύγχρονο όνομα της πόλης αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του έτους 1534, το οποίο αποδεικνύει την ιστορική της παρουσία και τη γρήγορη ανάπτυξη. Το Ληξούρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένωση με την ηπειρωτική Ελλάδα που ακολούθησε τη βρετανική κατοχή. Το 1848, 200 ντόπιοι πολέμησαν με το βρετανικό στρατό προκειμένου να πάρουν πίσω την πόλη τους, αλλά απέτυχαν. Η πόλη άλλαξε δραματικά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν χτίστηκαν δρόμοι, εκκλησίες και δημόσια κτίρια. Δυστυχώς, το Ληξούρι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από το σεισμό του 1953. Η πόλη ξαναχτίστηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του νησιού. Ένα από τα λίγα κτίρια που επιβίωσαν από το σεισμό είναι το αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Ληξούρι.
ΞΙ
Από τις πιο ξεχωριστές παραλίες της Ελλάδας, το Ξι βρίσκεται στην περιοχή της Παλλικής, νότια του Ληξουρίου. Αποτελείται από κατακόκκινη άμμο και αργιλώδη βράχια, που κάνουν το Ξι ένα μοναδικό, εξωτικό τοπίο. Η παραλία είναι μεγάλη σε μήκος, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
ΜΕΓΑΣ ΛΑΚΚΟΣ
Η παραλία Μέγα Λάκκος ξεχωρίζει όπως αυτή του Ξι για την κόκκινη άμμο της. Πρόκειται για παραλία με ρηχά πεντακάθαρα νερά κατάλληλη για παιδιά πολύ καλά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και ταβέρνες και καφετέριες που μπορείτε να επισκεφτείτε μετά το μπάνιο σας.
ΠΕΤΑΝΟΙ
Οι Πετανοί αποτελούνται από λευκό ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Η διαδρομή για την παραλία είναι μοναδική. Ξεκινώντας από το Ληξούρι και όσο πλησιάζετε στη παραλία θα μείνετε άφωνοι από την μοναδικότητα και την ομορφιά του τοπίου. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη με καντίνα, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβέρνες και καφετέρειες μπροστά στη θάλασσα.
ΑΘΕΡΑΣ
Πρόκειται για ήσυχη παραλία στη χερσόνησο Παλλικής, η οποία διαθέτει και μαρίνα την Πόρτο Αθέρα για όσους έχουν σκάφος. Πρόκειται για μια αμμουδερή παραλία με καταγάλανα καθαρά νερά, ιδανικά για κολύμπι.
ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟΣ
Για να φτάσετε στην Πλατιά Άμμο στην Παλλική, θα χρειαστεί να κατεβείτε περίπου 400 σκαλοπάτια. Είναι παραπάνω από βέβαιο όμως πως θα αναφωνήσετε “άξιζε τον κόπο”, μόλις βουτήξετε στα καταγάλανα νερά. Θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς.Τα νερά είναι καταγάλανα και διαυγή, όσο κολυμπάτε μπορείτε να βλέπετε το βυθό, κι ας είναι τριάντα μέτρα πιο κάτω. Βρίσκεται στο βάθος ενός κόλπου, με απόκρημνους βράχους να κάνουν το τοπίο άγριο και επιβλητικό. Μικρά και μεγάλα άσπρα βότσαλα την αποτελούν, ενώ σε κάποια σημεία είναι τόσο μικρά που μοιάζουν με άμμο.
ΑΒΥΘΟΣ
Η παραλία Άβυθος βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλιγάτα και απέχει 10χλμ. από το Αργοστόλι. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για μια παραλία με ψιλή χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Χωρίζεται στα δύο από ένα μεγάλο εντυπωσιακό βράχο και έχει υπέροχη θέα προς το νησάκι Δίας. Έχει βραβευθεί πολλές φορές με «Γαλάζια Σημαία», για την καθαρότητα των νερών της.
ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, βρίσκεται η παραλία Μακρύς Γιαλός. Όπως μαρτυρά και το όνομά της πρόκειται για μια παραλία μεγάλη σε έκταση, αμμώδης, χωρίς βότσαλα ή βράχια, και με πεντακάθαρα νερά. Η παραλία διαθέτει beach bar, εστιατόριο και παρέχει τη δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπορ. Κάθε χρόνο βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία του ΕΟΤ.
ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
Η φυσική προέκταση του Μακρύ Γιαλού είναι ο Πλατύς Γιαλός, με τον οποίο χωρίζονται μόνο από λίγα βράχια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διέλευση από την μια παραλία στην άλλη, είτε περπατώντας, είτε κολυμπώντας. Έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Μακρύ Γιαλό και θα σας προτείναμε να τις επισκεφτείτε και τις δύο την ίδια μέρα. Δεν θα μπορούσε να μην βραβευτεί και αυτή η παραλία με γαλάζια σημαία. Η θέα προς τη δυτικές ακτές είναι υπέροχη. Απολαύστε το μπάνιο σας στα διάφανα νερά και τον ήλιο στη λεπτή της άμμο.
ΜΥΡΤΟΣ
Η παραλία Μύρτος αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την Κεφαλονιά είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, ανήκει στο δήμο Πυλάρου και απέχει 8 χλμ. από την Αγία Ευφημία, 3 χλμ. από το χωριό Διβαράτα, και γύρω στα 30 χλμ. από το Αργοστόλι. Η συγκεκριμένη παραλία έχει βραβευτεί πολλές φορές διεθνώς και κάθε χρόνο βραβεύεται με την γαλάζια σημαία του ΕΟΤ. Το τοπίο από ψηλά είναι ανεπανάληπτο, καταπράσινα βράχια που καταλήγουν σε μια αρκετά μεγάλη παραλία με άσπρα βότσαλα.
ΑΜΜΕΣ
Η παραλία Άμμες είναι η πιο κοντινή παραλία στο χωριό Σβορωνάτα της Λειβαθούς. Είναι αμμώδης, με ψιλή κοκκινωπή άμμο και ρηχά καταγάλανα νερά. Βρίσκεται στο κέντρο ενός μικρού κολπίσκου, που την προφυλάσσει από το κύμα, είναι ιδανική για παιχνίδι με την άμμο και τη θάλασσα και γι’ αυτό προτιμάται από οικογένειες με μικρά παιδιά.
ΙΠΠΑΣΙΑ
Η Κεφαλονιά είναι διάσημη για τα άγρια άλογα που βρίσκονται στον Αίνο. Εσείς μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές βόλτες κάνοντας ιππασία με εκπαιδευμένα άλογα, περνώντας μέσα από ατελείωτους ελαιώνες ή καλπάζοντας στην άμμο.
ΨΑΡΕΜΑ
Oι παραλίες της Κεφαλονιάς είναι ιδανικός τόπος ψαρέματος. Ενδείκνυται για κάθε είδους ψάρεμα, αφού η μορφολογία του βυθού αλλά και όλων των παραλιών δημιουργεί ψαρομεριές.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Η Κεφαλονιά είναι γεμάτη γραφικά δρομάκια, ήσυχους παράδρομους και μονοπάτια ιδανικά για εξερεύνηση επάνω σε ένα ποδήλατο. Περιπλανηθείτε στα κατάφυτα μονοπάτια του Αίνου και καταλήξτε σε μια από τις δεκάδες απομονωμένες παραλίες για μια δροσιστική βουτιά.
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ
Windsurf, Kitesurf, Wakeboard, Barefoot, Knee boarding, Combo Ski, Wakesurf, Monoski, Jet Ski: ο κατάλογος των water sports συνεχώς ανανεώνεται και τα Επτάνησα αποτελούν εδώ και χρόνια έναν από τους πιο δημοφιλείς τόπους της Ελλάδας για τους λάτρεις της σανίδας, του ανέμου και του νερού!
ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ & ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
Το φυσικό τοπίο, η ιστορία, τα χωριά και οι άνθρωποι της Κεφαλονιάς αποκαλύπτονται όταν την περπατήσεις. Δεκάδες διαδρομές μεγάλες, μικρές, εύκολες ή δύσκολες, διαγράφονται στη σκιά του Αίνου.
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
To Aquatic Scuba Diving Club θα σας καθοδηγήσει σε έναν άλλο κόσμο, ένα διαφορετικό κόσμο από αυτό που έχετε συνηθίσει, στον υπέροχο κόσμο του βυθού της Κεφαλονιάς.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Ένας ιδανικός τρόπος για να επισκεφτείτε παραδοσιακά χωριουδάκια και απομονωμένες παραλίες της Κεφαλονιάς αλλά και άλλων νησιών του Ιονίου όπως Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι είναι να κάνετε ιστιοπλοΐα και να εξερευνήσετε τις όμορφες απόμερες παραλίες.
ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΓΙΑΚ
Το θαλάσσιο καγιάκ στην Κεφαλλονιά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψετε το νησί και τις ερημικές παραλίες του.
ΗΜΕΡΙΣΙΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ
Καραβάκια αναχωρούν κάθε πρωί από το λιμάνι της Αγίας Εφημίας και της Σάμης και επιστρέφουν αργά το απόγευμα. Θα εκπλαγείτε με το πόσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε μέσα σε μία ημέρα.
ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΤΟΥ ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ
Ένας «καινούριος» κι ένας «παλιός», οι δύο πέτρινοι Φάροι του Φισκάρδου είναι χτισμένοι στην άκρη του οικισμού, στην βορειοδυτική ακτή της Κεφαλονιάς, ο ένας πολύ κοντά στον άλλο.Ήδη οι Βενετοί κατακτητές της περιοχής κατασκεύασαν τον 16ο αιώνα τον παλαιότερο από τους Φάρους του Φισκάρδου, αυτόν που ονομάζεται «βενετσιάνικος». Σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ ο κυλινδρικός του πύργος είναι εντυπωσιακός, ακόμα και έρημος. Στο σημείο είχε κατασκευαστεί και το σπίτι του φαροφύλακα, ενώ τα δύο χτίσματα περιβάλλονταν από πέτρινο τοίχο, που λειτουργούσε ως φράχτης και έφτανε σε ύψος τα δύο μέτρα. Σήμερα ο επισκέπτης του παλιού Φάρου του Φισκάρδου θα δει τα απομεινάρια των ενετικών κατασκευών να στέκουν σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ από το σημείο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια εντελώς διαφορετική όψη του παραδοσιακού οικισμού και του γραφικού λιμανιού με τα υπέροχα χρώματα.
ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ
Η μεγάλη πέτρινη Γέφυρα που κυριαρχεί στον κόλπο του Αργοστολίου είναι έργου του Ελβετού Κάρολου-Φιλίππου De Bosset ή επί το ελληνικότερον, Δεβοσέτου. Κατασκευάστηκε το 1813 από τον μηχανικό στο επάγγελμα τότε στρατιωτικό διοικητή της Κεφαλονιάς και αξιωματικό του αγγλικού στρατού. Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και αρχικά ήταν ξύλινη. Συνδέει την πόλη του Αργοστολίου με την απέναντι ακτή και τα περάσματα προς την επαρχία της Σάμης και της Παλλικής. Στην μέση της Γέφυρας Δεβοσέτου βρίσκεται ένα πυραμοειδές μνημείο αφιερωμένο στους κατασκευαστές της.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗΣ
Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σας στη Κεφαλονιά. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην περιοχή των Χαλιωτάτων σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Σάμη. Το βάθος του σπηλαίου της Δρογκαράτης φτάνει τα 95 μέτρα και οι επισκέπτες κατεβαίνουν από ειδικά διαμορφωμένα σκαλοπάτια που λόγω της αυξημένης υγρασίας είναι αρκετά επικίνδυνα, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι 18 βαθμοί κελσίου. Είναι ένα ζωντανό σπήλαιο καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του, σταγόνες πέφτουν παντού από τους σταλαγμίτες. Είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια στον ελλαδικό χώρο.
ΦΑΝΑΡΙ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων είναι ένας φάρος που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα όταν Άγγλος διοικητής του νησιού ήταν ο Κάρολος Νάπιερ. Παρόλη τη σκληρότητα της η Αγγλική στρατιωτική διοίκηση έφτιαξε αρκετά δημόσια έργα στο Αργοστόλι. Είχε προηγηθεί η γέφυρα στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Ο φάρος στο ακρωτήριο των Αγίων Αποστόλων που δεσπόζει στο κόλπο του Αργοστολίου, κρίθηκε απαραίτητος για την ναυσιπλοΐα. Το φανάρι των Αγίων Θεοδώρων εγκαινιάστηκε το 1928. Εντάχθηκε στο δίκτυο των φάρων της Ελλάδας το 1863 όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την πατρίδα. Το 1953 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς ο φάρος καταστράφηκε. Ξανακατασκευάστηκε αργότερα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Το φανάρι θα το βρείτε 3 χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι κοντά στις καταβόθρες ή θα το δείτε αν πάρετε το καραβάκι για το Ληξούρι.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Το σημερινό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου θεμελιώθηκε το 1957, καθώς οι μεγάλοι σεισμοί του 1953 που ισοπέδωσαν το νησί, κατέστρεψαν και το αρχικό κτήριο. Διαθέτει προθάλαμο με πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Στις τρεις μεγάλες αίθουσες του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σύντομα ανάμεσα σε αντικείμενα που «διηγούνται» ιστορία 3.000 χρόνων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αμέσως μετά το Λιθόστρωτο.
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Αντικείμενα της καθημερινότητας των Κεφαλονιτών, έπιπλα, εργαλεία, συσκευές, έργα τέχνης, εκκλησιαστικά αντικείμενα και ιστορικά έγγραφα που αποτελούν κειμήλια, φιλοξενούνται στις αίθουσες του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, στο Αργοστόλι. Δημιουργήθηκε το 1963 στο ισόγειο της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης και καλύπτει όλη την σύγχρονη ιστορία της Κεφαλονιάς από την Ενετική κατάκτηση έως την καταστροφή από τους σεισμούς το 1953.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι τόπος όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το φυσικό πλούτο, τη χλωρίδα και τη πανίδα των δύο νησιών, τα γεωλογικά τους φαινόμενα, τον εθνικό δρυμό Αίνου και τον πλούτο της θάλασσας που τα περιβάλλει. Το μουσείο βρίσκεται στα Δαυγάτα πολύ κοντά στο Αργοστόλι. Μια επίσκεψη σε αυτό το μουσείο και είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς την περιήγηση του στο νησί της Κεφαλονιάς. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1996 από τη εταιρεία προστασίας της φύσεως Κεφαλονιάς και Ιθάκης και ήταν ο λόγος για τον οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1925 και έως σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και ολόκληρο το νησί. Τα χρήματα όπως και τα πρώτα βιβλία βρέθηκαν από το κληροδότημα του Μαρίνου Κοργιαλένειου, ενός Κεφαλονήτη που γεννήθηκε στο νησί πάμπτωχος και κατέληξε να γίνει ένα από τους πιο πλούσιους Έλληνες του Λονδίνου. Πέθανε το 1911 στο Λονδίνο, όμως η σωρός του βρίσκεται στον οικογενειακό τάφο στο Δράπανο, στο Αργοστόλι. Στους σεισμούς του 1953, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη υπέστη σοβαρό πλήγμα το κτήριο του 1925 καταστράφηκε ολοσχερώς και τα βιβλία διασώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία των υπαλλήλων.
ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο Φισκάρδου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998. Η συλλογές του είναι πραγματικά πρωτότυπες και εντυπωσιακές. Ολόκληρος ο σκελετός μιας φάλαινας είναι το εντυπωσιακότερο έκθεμα του Ναυτικού και Περιβαλλοντικού Μουσείου, που βρίσκεται στο γραφικό και παγκοσμίως ξακουστό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Το μεγαλόσωμο θηλαστικό ξεβράστηκε στην γειτονική παραλία Έμπλυση το 1995, και ήταν ήδη νεκρό. Σήμερα εκτίθεται μαζί με σκελετούς άλλων θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και χελωνών και σκελετούς από φώκιες μονάχους – μονάχους που βρέθηκαν στην περιοχή.